Gerookte olijven van de barbecue

Gerookte olijven van de barbecue

Tuurlijk kun je een potje olijven opentrekken voor bij de borrel. Maar als je ze eenmaal zelf gerookt hebt op een cederhouten plank, wil je niet anders meer. Door de rook van de plank krijgen de olijven een diepe, houtachtige smaak die perfect past bij een zomerse avond met een goed glas wijn of speciaalbier. Hier het recept voor gerookte olijven van de barbecue.

Benodigdheden

  • Barbecue met deksel
  • Cederhouten plank (voor BBQ, circa 30 cm)
  • Kom om te marineren
  • Tang

Ingrediënten

  • 250 gram gemengde olijven (groen en zwart, met of zonder pit)
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • ½ theelepel gedroogde oregano of tijm
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt (optioneel)
  • Rasp en sap van ½ citroen
  • Verse takjes rozemarijn of tijm (optioneel, voor extra rookaroma)

Het recept voor gerookte olijven van de barbecue

Week de plank
Begin met het weken van de cederhouten plank. Leg deze minimaal een uur in water – langer mag ook. Zo voorkom je dat de plank verbrandt op de barbecue. Tip: voeg een klein scheutje citroensap of witte wijn toe aan het water voor een subtiele extra geur.

Marineer de olijven
Doe de olijven in een kom en meng ze met de olijfolie, paprikapoeder, oregano of tijm, knoflook, citroenrasp en een klein beetje citroensap. Laat dit mengsel een half uur tot een uur staan zodat de smaken goed intrekken.

Steek de barbecue aan
Zorg dat je barbecue klaar is voor indirect grillen op ongeveer 180 tot 200 graden Celsius. Leg de geweekte plank op het rooster en sluit het deksel. Laat de plank zo’n 5 minuten voorverwarmen tot hij begint te roken.

Rook de olijven
Leg de gemarineerde olijven op de plank – eventueel samen met een paar takjes verse rozemarijn of tijm voor nog meer aroma. Sluit het deksel van de barbecue en rook de olijven 15 tot 25 minuten. Ze zijn klaar als ze licht beginnen te rimpelen en een diepe geur hebben gekregen.

Gerookte olijven van de barbecue

Serveer de gerookte olijven van de barbecue

Haal de plank voorzichtig van de barbecue en serveer de olijven direct – warm zijn ze op hun best, maar koud smaken ze ook fantastisch. Ze passen perfect bij een borrelplank met kaas, brood en een goed glas wijn. Of verwerk ze door een salade voor een rokerige twist.

Nog een paar tips

  • Gebruik Kalamata-olijven voor een wat sterkere, diepere smaak.
  • Voeg chilivlokken toe als je van een beetje pit houdt.
  • Experimenteer met verschillende houtsoorten als je een andere rooksmaak wil.

Zelf gerookte olijven van de barbecue maken is makkelijker dan je denkt, en het resultaat is echt bijzonder. Geef het eens een kans bij je volgende BBQ-sessie – ik weet zeker dat je gasten er verrast door zullen zijn.

Laat je weten hoe ze gelukt zijn? Altijd leuk om te horen wat jij ervan vindt!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *