Als je de titel zo leest dan denk je, tja… Als een Big Green Egg mini € 1000,- kost dan kan dit nooit veel zijn. Toch heb ik al ruim een jaar lang veel plezier van mijn kleine 13″ kamado. Inmiddels wordt hij vergezeld door een grote broer, maar wordt nog steeds regelatig gebruikt.

Aanschaf
Als je al een tijdje aan het oriënteren bent op een kamado maar nog niet zeker weet of je het wel leuk vindt dan investeer je niet direct € 1000,- of meer. Ik kwam een aanbieding tegen van deze mini kamado voor onder de €100,-. Even met de auto naar de winkel, ding in de kofferbak en thuis meteen uitgepakt. Thuis de firebox uitgepakt en erin geplaats, gietijzeren plaat voor de kolen erin, rooster erop, margietschijf monteren, pootjes monteren en klaar. We kunnen voor de eerste keer barbecueën op deze mini kamado.
Bouwkwaliteit
Smaken verschillen ontzetten veel van bijvoorbeeld een smoker of kogelbarbecue. Dat begint dus goed. Naar mate je de barbecue langer gebruikt merk je wel dat de bouwkwaliteit wat minder is. Dit zie je onder andere aan hoe de luchttoevoer afsluiten en hoe margietschijf afsluit. Dat laat nog wat te wensen over. Maar goed, desalniettemin een goede prijs kwaliteit verhouding.
Accessoires
Accessoires is een ander punt. Als je dan een kamado hebt wil je ook graag low en slow. Dat werd een uitdaging. Op zoek naar iets van een hitteschild kwam ik eigenlijk niets tegen. Tja, op YouTube een jongen die een RVS plaatje had laten maken door een vriend. Een idee was geboren, daarop heb ik zelf ook een RVS plaatje laten maken. Plaatje klaar, barbecueën maar. Natuurlijk is de ruimte wat beperkt, maar om mee te beginnen is dit prima. In het afgelopen jaar heb ik al veel lekkere gerechten gemaakt; denk hierbij aan picanha, pork belly burnt ends, saté en meer. Hij gaat zelfs mee naar de camping.
Conclusie
Dit is een prima kamado om mee te starten. Bevalt het je niet, dan heeft het je niet veel gekost. Bevalt het je wel? Top! Dan kun je na gaan denken over aanschaf van je volgende kamado.