Gerookte brie van de barbecue: onweerstaanbaar smeuïg en vol smaak
Natuurlijk kun je brie gewoon op een kaasplankje leggen. Maar zeg nou zelf: gerookte brie van de barbecue klinkt toch stukken lekkerder? En het mooie is – dat is het ook. Door de brie langzaam te roken op de barbecue krijgt hij die heerlijke, diepe smaak waar je meteen fan van wordt. Perfect voor bij de borrel of als warm voorgerecht.
Hier dan ook mijn recept voor gerookte brie van de barbecue. Super eenvoudig, maar gegarandeerd indrukwekkend.
Benodigdheden
- Barbecue met deksel
- Aluminiumfolie of gietijzeren pannetje
- Houtmot of rookhout (appel of kers doen het goed)
- Tang
Ingrediënten
- 1 hele brie (rond, ongeveer 200–250 gram)
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels honing (truffelhoning mag ook)
- 1 handje walnoten of pecannoten, grof gehakt
- 1 takje verse tijm of rozemarijn
- Optioneel: 2 eetlepels vijgenjam of cranberrycompote
- Vers brood of crackers om te dippen
Het recept voor gerookte brie van de barbecue
Stap 1: Voorbereiden
Laat de brie even op kamertemperatuur komen. Snijd daarna voorzichtig een kruis in de bovenkant – zo kan de rook en topping er mooi in trekken. Bestrijk de bovenkant van de kaas met een beetje olijfolie en strooi er de noten en kruiden overheen. Je kunt hem in aluminiumfolie wikkelen (laat de bovenkant open) of in een gietijzeren pannetje leggen.
Stap 2: Barbecue aansteken
Steek je barbecue aan en bereid hem voor op indirect verwarmen, rond de 120–150 graden Celsius. Voeg wat rookhout toe aan de kolen of gebruik een smokerbox als je een gasbarbecue hebt. Appel- of kersenhout geeft een mooie milde rooksmaak, die goed samengaat met de romige brie.
Stap 3: Roken maar
Leg de brie op het indirecte gedeelte van je rooster en sluit het deksel. Rook de brie ongeveer 25 tot 30 minuten. De kaas moet vanbinnen lekker zacht zijn – je kunt dit testen door er voorzichtig met een mes in te prikken. Als hij zacht aanvoelt, is hij klaar.
Stap 4: Serveren
Haal de brie van de barbecue en drizzle er direct wat honing overheen. Voor een extra zoete touch kun je ook vijgenjam of cranberrycompote gebruiken. Serveer hem warm, met vers brood of stevige crackers om in te dippen.
Even proeven…

De combinatie van romige, gesmolten kaas met een subtiele rooksmaak en een zoete topping is echt iets om van te watertanden. Probeer hem zeker eens bij een goed glas wijn, of serveer hem als verrassend voorgerecht bij een barbecuefeestje. Eén ding is zeker: deze gerookte brie van de barbecue is een blijvertje.
🍷 Serveeradvies:
- Combineer met een glas droge witte wijn (bijv. Sauvignon Blanc) of een fruitige rode (Pinot Noir).
- Voor een hartige twist kun je ook gebakken spekjes of gekarameliseerde ui toevoegen.
Ook zin gekregen?
Laat me weten hoe jouw gerookte brie is gelukt, of welke twist jij eraan hebt gegeven. Voeg gerust je eigen topping toe – van gebakken spekjes tot gekarameliseerde ui, je kunt echt alle kanten op. Zo maak je van een simpel kaasje een BBQ-klassieker.
Veel rookplezier! 🔥🧀