Iedereen kent wel de karbonades. Moeders bakte die vroeger in de pan en dan werd het vlees al snel te droog. Helemaal als het uit de supermarkt kwam en de instructies op verpakking werden gevolgd. Dat kan natuurlijk beter. Haal je de karbonade bij de slager en laat je het bot eraan zitten dan heb je een tomahawk van het varken. Oftewel, tomapork!
Om dit mooiste stukje vlees wat extra smaak te geven, pekelen we deze een nacht. Zo wordt het vlees sappiger en smaakvoller.
Benodigdheden:
- Barbecue met deksel waarmee je indirect kunt garen
- Barbecuetang
- Grote pan
- Kersenrookhout chunck
Voor de pekel gebruiken we:
- 1 liter kokend water
- 300 gram zout
- 100 gram suiker
- 2 laurierblaadjes
- handje peperkorrels
- 3 liter koud water toevoegen
Ingrediënten voor het vlees:
- Karbonade met bot
- Je favoriete barbecue rub
Het recept:
Voeg het zout, de suiker, laurierblaadjes en de peperkorrels toe aan het kokende water en zorg ervoor dat de suiker en het zout oplossen. Wanneer dit is opgelost voeg je het koude water toe en laat en het gehaal afkoelen. Zelf doe ik de pekel en het vlees in een vacuümzak in plaats van in een bak of pan, dat neemt wat minder plek in in de koelkast. Nu kan je vlees 24 uur de koelkast in.

Na 24 uur haal je de tomapork uit de pekel en dept het droog met stuk keukenpapier. Strooi daarna je favoriete barbecuerub over het vlees.

Steek je barbecue aan en verwarm tot een temperatuur van 110 graden Celcius voor indirect garen. Zodra de barbecue op temperatuur is voeg je het kersenhout toe en leg je het vlees op de grill. Laat het vlees nu rustig garen tot een kerntemperatuur van 65 graden Celsius.

Wanneer de kerntempatuur is bereikt haal je de tomapork van de barbecue en laat je hem 10 minuten rusten onder een stuk alumiumfolie. Daarna aansnijden en smullen maar!
