Absoluut een van mijn favorieten om te maken: Saté van de haas oftewel varkenshaassaté. Simpel, snel en lekker zolang je het vlees maar op tijd marineert.
Het is allemaal begonnen met kopen van een simpel stokje saté. Gekruid en wel, zo uit het schap van de supermarkt op de barbecue. Later maakten we de saté ‘zelf’. Vlees snijden, in de marinade van Toko Lien en klaar. Natuurlijk ook lekker maar nog steeds niets van mezelf. Toch maar eens zelf proberen, dit was meteen een succes. Goede ketjap is hier de basis. Onderstaande marinade kan eventueel nog worden aangevuld met een eetlepel bruine suiker, maar op de barbecue verbranden de suikers en dat is jammer van de lekkere smaak.
Benodigdheden
- Een barbecue
- Barbecue tang
- Barbecue handschoen, tenzij je vuurvaste handen hebt 😉
De ingrediënten
- 500 gram varkenshaas
Voor de marinade
- 100 ml ketjap
- 100 ml olijfolie of zonnebloemolie
- 3 tenen knoflook
- 1 gele ui
Het recept
Maak de marinade minimaal 3 uur van te voren. Voor het beste resultaat, een dag van te voren. De marinade heeft dan langer de tijd om in het vlees te trekken waardoor je satés nog lekkerder zullen zijn.

Snijd de varkenshaas in breedte in plakken van ongeveer anderhalve centimeter. Doordat je het vlees niet te klein snijdt kun je deze perfect garen. Snijd de knoflook fijn en Snipper de ui. Doe de ketjap, olijfolie, knoflook en de ui in de keukenmachine en mix het goed. Dit kan overigens ook met een staafmixer. Doe het vlees met de marinade in een zip lock zak en meng goed door elkaar. Laat het vlees nu minimaal 3 uur marineren.
Bereidt de barbecue voor, voor direct grillen. Je grilt de saté tot je een kerntemperatuur van 64 graden is bereikt. Laat de varkenshaassaté nog 5 minuten rusten en laten hem daarna smaken.




Toprecept dit! heb deze afgelopen zomer meerdere keren op de Greenegg gehad, makuhh!!