Tuurlijk, je kunt buikspek op allerlei manieren bereiden. Maar als je een keer écht wil uitpakken met iets dat barst van smaak, dan zijn deze Sweet Pork Belly Burnt Ends precies wat je zoekt. Gerookt op kersenhout, low en slow gegaard, en uiteindelijk afgelakt met een zoete glacé op basis van frambozenbier. Hier is het recept!
Benodigdheden
- Barbecue met deksel (bij voorkeur een kamado)
- Kerntemperatuurmeter
- Houtskool
- Kersenhout (chunks of snippers)
- Aluminium bakje of schaal
- Tang
Ingrediënten
Voor het vlees
- 1 kg buikspek zonder zwoerd
(gesneden in blokjes van ongeveer 2 cm)
Ingrediënten voor de rub
- 20 gram zout
- 20 gram suiker
- 20 gram paprikapoeder
- 5 gram zwarte peper
- 3 gram uienpoeder
- 3 gram knoflookgranulaat
- 3 gram currypoeder
Voor de glacé
- 2 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel worcestersaus
- 1 eetlepel honing
- 1/4 fles Liefmans Framboise
Het recept
Stap 1 – De voorbereiding
Meng alle ingrediënten voor de rub goed door elkaar in een kommetje. Snijd het buikspek in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm en strooi de rub gelijkmatig over het vlees. Zorg dat alle kanten bedekt zijn. Laat dit bij voorkeur een uurtje intrekken in de koelkast.



Stap 2 – De barbecue opzetten
Steek je barbecue aan en richt deze in voor indirect garen op 100 graden Celsius. Voeg kersenhout toe voor een mooie, milde rooksmaak. Zorg dat je barbecue stabiel is qua temperatuur – dit recept draait om low & slow.
Stap 3 – Roken maar
Leg de buikspekblokjes met wat ruimte ertussen op het rooster. Sluit het deksel en rook het buikspek 3 uur op 100 graden. Controleer af en toe of je barbecue op temperatuur blijft, maar probeer het deksel zo min mogelijk te openen.
Stap 4 – De glacé
Terwijl het vlees ligt te roken, kun je de glacé maken. Meng alle ingrediënten in een pannetje en verwarm lichtjes tot het een mooie, stroperige saus is geworden. Je kunt de saus ook even laten afkoelen als je hem later pas wilt gebruiken.
Stap 5 – Afmaken
Na 3 uur roken haal je de blokjes van het rooster. Doe ze in een aluminium bakje of een skillet en giet de glacé eroverheen. Schep alles goed om zodat elk stukje mooi bedekt is met de saus. Zet het bakje terug op de barbecue en gaar nog 30 minuten indirect met het deksel dicht.
Serveeradvies

Laat de Sweet Pork Belly Burnt Ends kort rusten voordat je ze serveert. Ze zijn plakkerig, rokerig, zoet en hartig tegelijk – perfect als borrelhap, bijgerecht of als ster van je barbecuefeest.
Tip
Gebruik een tang met siliconen bek om de blokjes voorzichtig te verplaatsen. Ze zijn na het garen boterzacht en kunnen snel uit elkaar vallen.
Zo maak je zelf heerlijke Sweet Pork Belly Burnt Ends van de barbecue. Met de diepe rooksmaak van kersenhout en een frisse, zoete frambozen-glacé zijn deze burnt ends een gegarandeerde hit. Zeker weten dat niemand gelooft dat je dit zelf hebt gemaakt – tot ze de barbecue ruiken natuurlijk.

